Lagedruk stoomgenerator

Kent u de “superlagedruk” stoomketels van Arbez nog? Met dit slimme staaltje techniek wordt het uithardingsproces van beton versnelt. Zo wordt de eindsterkte van het beton al bereikt na 24 uur en kunt u al na 12 uur ontkisten met behulp van vacuüm. Onder normale omstandigheden wordt de eindsterkte van het beton pas bereikt na 28 dagen! Met deze lagedruk stoomgeneratoren kunt u verwarmen, drogen, stomen, ontdooien, reinigen en desinfecteren.

Lagedruk stoomgenerator Aerolift

Voordelen lagedruk stoomgeneratoren

  • Extreem lage werkdruk tussen 0 en 0,5 bar
  • Zeer hoog rendement van de warmtebron (tot wel 92%)
  • Gelijkmatige warmte verdeling
  • Eenvoudig en robuust systeem
  • Volledig automatisch
  • Volledige stoomcapaciteit wordt al bereikt na 10 tot 20 minuten na opstarten van het systeem

De oorsprong van de lagedruk stoomgeneratoren

Het product komt oorspronkelijk bij Arbez vandaan. Voor de tweede wereldoorlog waren veel machines gebaseerd op stoom, denk aan de stoomtreinen en stoomschepen. Na de tweede wereldoorlog kwam echter een omslag, waardoor er steeds minder stoommachines werden gebruikt. In deze periode is Arbez begonnen met het ombouwen van gebruikte ketels van stoomschepen. De tweetreks ketels uit de stoomschepen werden omgebouwd tot drietreks ketels. Door deze aanpassing kon met een geringe overdruk van 0,5 bar een ideale vorm van droge stoom worden geproduceerd. De droge stoom werd in eerste instantie ingezet voor de tuinbouw, maar al snel werd ook de toepassing voor de betonindustrie ontdekt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Na het storten van de beton wordt de mal onder een soort tent geplaatst. Vervolgens blaast een lagedruk stoomgenerator droge stoom in de tent. Na 10 tot 20 minuten na het opstarten van het systeem wordt de volledige stoomcapaciteit bereikt. Binnen enkele uren stijgt de omgevingstemperatuur in de tent naar 55 graden Celsius, waarna de lagedruk stoomgenerator automatisch wordt uitgeschakeld. Door de stijging van de omgevingstemperatuur wordt het chemische uithardingsproces van beton sneller in gang gezet. Bij dit chemische proces komt warmte vrij. Op het moment dat de stoomgenerator wordt uitgezet daalt de omgevingstemperatuur, maar door de warmte die vrijkomt van de beton zelf blijft de temperatuur in de tent na verloop van de tijd stabiel. Zo wordt de eindsterkte van het beton al gehaald na slechts 24 uur.

Desinfecterende werking voor gewassen

Naast de betonindustrie, bieden de lagedruk stoomgeneratoren ook een oplossing voor de tuinbouw. De droge stoom is ideaal voor het desinfecteren van gewassen. Zo worden de gewassen minder gevoelig voor ziekten en plagen, zonder gebruik van chemische stoffen.

Benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij staat u graag te woord en vertellen hoe meer over de mogelijkheden van deze lagedruk stoomgeneratoren.