Vacuüm handling methode horizontaal

De meest voorkomende variant van vacuüm handling voor het oppakken en verplaatsen van een last is de horizontale vacuüm handling methode. Deze vorm van handling vindt meestal plaats in combinatie met een bovenloopkraan, brugkraan, (mobiele) draadkraan, loader of heftruck.

Metaal handlen met vacuümtechniek

Een bram heeft een zeer zwaar gewicht en een hoge eigen temperatuur tot soms wel 450 °C. Nog in de productiefabriek (hoogoven) worden brammen verwerkt tot metaalplaten of een coil. Het verplaatsen van een bram naar het bewerkingsstation is een vorm van horizontaal handlen. Voor dit stukje intern transport kunt u gebruik maken van vacuümtechniek. Andere producten waarbij meestal sprake is van horizontaal handlen zijn metaalplaten en buizen.

Prefab betonelementen handlen

Vacuüm handling wordt al jaren gebruikt binnen de prefab betonindustrie. U kunt bijvoorbeeld denken aan het handlen van wanden, vloerplaten, kanaalplaten, balkonelementen, (hei)palen, tegels en spoorbielzen.

Vacuümtechniek is bij uitstek geschikt voor het handlen van beton. Zo heeft u voor het ontkisten geen instortvoorzieningen nodig, waardoor uw last onbeschadigd blijft. Met vacuümtechniek kunt u niet alleen beton ontkisten, maar vervolgens ook verplaatsen. Afhankelijk van de toepassing is het ook mogelijk om een element in de lucht 90° of 180° te kantelen. Denk bijvoorbeeld aan trapelementen. Trapelementen worden met de zichtzijde in de mal geproduceerd (treden naar beneden). Om de trapelementen te kunnen monteren, moeten deze eerst worden gekanteld.

Montage bij grote bouwprojecten

Al eerder is een vacuüm heftoestel van Aerolift in combinatie met een kraan gebruikt bij de bouw van een stadion. Het vacuüm heftoestel is ontwikkeld om de tribune elementen te handlen. De tribune elementen werden door één zware kraan vanaf de middenstip opgepakt met het vacuüm heftoestel, om vervolgens naar de juiste plaats in het stadion te worden gebracht. Voor de daadwerkelijke montage van een tribune element waren slechts vijf personen nodig. Uiteindelijk was er minder mankracht nodig en was het stadion drie maanden eerder af dan gepland. Door de snelle bouwmethode met vacuümtechniek was deze onverwacht korte bouwtijd mogelijk.

Horizontaal laden en lossen

Andere vormen van horizontale vacuüm handling methoden kunt u zien in de overslag. Denk bijvoorbeeld aan het laden en lossen van trailers. Of denk aan het laden en lossen van metaalplaten, stalen buizen of betonbuizen in wagons, scheepsruimtes en zelfs in containers. Ook voor het handlen van windmolenvleugels wordt vacuümtechniek toegepast.