Hefoplossingen tunnelling industrie

Prefab tunnelelementen en keystones handlen tijdens productie, overslag, transport en in de tunnelboormachine (TBM). Aerolift ontwikkelt hefoplossingen voor het complete handlingsproces in de tunnelling industrie. De unieke eigenschappen van vacuüm heftechniek zijn uitermate geschikt voor het handlen van prefab betonelementen, zoals prefab tunnelelementen.

Waarom vacuüm handling in de tunnelling industrie?

In het bijzonder voor prefab betonelementen biedt vacuüm heftechniek opvallende voordelen ten opzicht van alternatieve hefmethoden.

  • Ontkisten na 8 tot 10 uur
  • Ontkisten, heffen en kantelen met één heftoestel
  • Efficiënt tijdens handling en in het gebruik van opslagruimte
  • Geen enkele vorm van schade aan de tunnelelementen
  • Minder kans op scheuren in het beton
  • Eenvoudig en snel handlen
  • Hergebruik van de mal
  • Minder kans op ongelukken, omdat niemand in de buurt van de last hoeft te komen voor, tijdens of na handlen
  • Zeer veilig door de hoge veiligheidsstandaard van vacuüm handling

Prefab tunnelelementen handlen tijden productie

Vacuüm handling is bij uitstek efficiënt voor processen met en herhalend karakter, zoals de productie van prefab tunnelelementen. Zo kan een element al na 8 tot 10 uur worden ontkist, doordat de hefkracht van een zuignap wordt verdeeld over een groot oppervlak. De mal blijft in tact en kan direct opnieuw worden ingezet. De tunnelelementen worden extrados geproduceerd, met de boog naar boven. Voor opslagdoeleinden wordt het tunnelelement 180 graden gekanteld. Met een Aerolift vacuüm kantelaar kunt u eenvoudig ontkisten, heffen en kantelen in één beweging.

Naast de vacuüm kantelaar, bieden wij ook een stand-alone non vacuüm kantelaar. Onkisten, heffen en intern transport gebeurt met met een vacuüm heftoestel. Vervolgens wordt het tunnelelement gekanteld met de kantelaar. De vacuüm heftoestellen zijn voorzien van verstelbare zuignappen, zodat tunnelelementen zowel extrados als intrados gehandled kunnen worden met hetzelfde vacuüm heftoestel.

 Heffen van een stapel prefab tunnelelementen

Voor transport worden de tunnelelementen gestapeld en als stapel gehandled. Om de elementen als stapel te handlen kunt u een Aerolift klemhefsysteem gebruiken. Van de opslaglocatie op een vrachtwagen en later naar beneden door de tunnelschacht naar de TBM.

Aerolift clamping device to handle a stack of tunnel segments

Omstandigheden in de TBM

Aerolift ontwikkelt hefoplossingen voor het heffen, transporteren, draaien en kantelen van tunnelelementen in de TBM. In dit soort situaties kijken we niet alleen naar het technische aspect, maar ook de omgeving. De ruimte in een TBM is zeer beperkt en vuil. Bovendien, moeten wij rekening houden met de krachten van de TBM zelf. En desondanks moeten de vacuüm heftoestellen vele jaren meegaan met beperkt onderhoud.

Hefoplossingen voor in de TBM

Nadat een stapel tunnelelementen bij de tunnelschacht naar beneden is gegaan, worden ze door een transportwagentje naar de TBM getransporteerd. Daar pakt een vacuüm heftoestel de elementen één voor één op om naar de segmenttoevoer van de erector te transporteren. Tijdens het transport roteert de zuignap 90 graden, zodat de elementen voldoen aan de vereisten van de erector.

Een tweede vacuüm heftoestel opereert als onderdeel van de erector. Het besturingssysteem sluit perfect aan bij het systeem van de TBM. Zo wordt een tunnelelement opgepakt en vervolgens in de tunnelwand gepositioneerd. Het vacuüm heftoestel is in staat om 360 graden mee te draaien met de erector. Zo wordt iedere benodigde positie bereikt. Alle tunnelelementen worden handmatig gemonteerd met bouten. Om toegang te krijgen tot de boutgaten van een ‘keystone’, is de middelste zuignap in staat om in en uit te schuiven.

Heffen van keystones en tunnelelementen

Alle vacuüm heftoestel voor de tunnelling industrie zijn voorzien van drie zuignappen. Bij het heffen van een tunnelelement zijn alle zuignappen actief. Om een keystone te heffen worden de buitenste zuignappen uitgeschakeld. Om menselijke fouten te voorkomen hebben wij een keystone herkenning ontwikkeld. Zo zijn altijd alle zuignappen actief bij het heffen van een tunnelelement.

Aerolift vacuüm heftoestellen voor het handlen van tunnelelementen en keystones in de TBM

Meer weten over onze hefoplossingen voor de tunnelling industrie?

Met de jaren zijn wij steeds meer hefoplossingen gaan ontwikkelden voor de tunnelling industrie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een Aerolift hefoplossing voor uw prefab tunnelelementen? Neem gerust contact op met ons team van hefexperts. Zij denken graag met u mee over een passende oplossing.