Veilig hijsen tot 70 ton met vacuüm technologie

U moet zeker weten dat het veilig is om een last te hijsen, zelfs in het geval van een stroomstoring. Hijsen met vacuüm technologie is zeer veilig. Of het nu gaat over het veilig hijsen van 70 kg of 70 ton, Vacuüm technologie biedt controleerbare veiligheidsvoorzieningen.

Zien of het veilig is om te hijsen

Anders dan de meeste andere hijsmethoden kunt u bij vacuüm zien of het veilig is om te hijsen. De Aerolift vacuümmeter laat namelijk het niveau van het vacuüm zien. In het groene gebied (>80%) is het veilig om te hijsen. Als het vacuüm onder de 80% zakt dan geeft het vacuüm heftoestel een zichtbaar en hoorbaar alarm. Klimt de indicator op de vacuümmeter, dan is dat een perfecte indicatie dat u veilig kunt hijsen.

Alarm tijdens hijsen

Valt de indicator van de vacuümmeter tijdens het hijsen terug? Dan waarschuwt het alarm u om de last zo snel mogelijk veilig aan de grond te zetten. De oorzaak van het alarm is meestal gerelateerd aan de kwaliteit van het product. Denk bijvoorbeeld aan ontstaan van een scheur in beton. Als het ontstaan van scheuren of anders kwaliteit gerelateerde punten bij Aerolift bekend zijn, kunnen onze engineers hiermee rekening houden in het ontwerp. Al onze vacuüm hefoplossingen zijn namelijk klantspecifiek. Zo kunnen wij indien nodig extra veiligheidsvoorzieningen inbouwen om te voorkomen dat het vacuüm terugvalt bij het ontstaan van een onverwachte scheur.

Aerolift vacuüm ventiel

Wij hebben een eigen vacuüm ventiel ontwikkeld om een stabiel vacuüm te kunnen garanderen, zelfs in het geval van een stroomstoring. Het Aerolift vacuüm ventiel heeft een positief signaal nodig om van positie te kunnen veranderen. In het geval van een stroomstoring blijft het ventiel dus in dezelfde positie staan, waardoor het vacuüm in een dergelijke situatie niet plotseling kan ontsnappen.

Extra veiligheidsvoorzieningen

Als deze veiligheidsmaatregelen niet afdoende zijn voor uw project, dan hebben wij nog enkele extra veiligheidsvoorzieningen om de veiligheid nog verder te optimaliseren.

  • Losbeveiliging
  • Overbelastingsbeveiliging
  • Dubbel vacuüm systeem
  • Zuignappen met op zichzelf staande vacuüm tanks

Losbeveiliging voor veilig hijsen

Al onze vacuüm heftoestellen zijn altijd voorzien van een ‘two action control’. De operator moet twee knoppen tegelijk indrukken om te kunnen lossen. Deze veiligheidsmaatregel voorkomt per ongeluk lossen.

Om menselijke fouten volledig uit te sluiten hebben wij een extra veiligheidsvoorziening ontwikkeld: losbeveiliging. Tijdens het hijsen zijn de knoppen van een vacuüm heftoestel met losbeveiliging inactief. Lossen is dus alleen mogelijk wanneer de last op de grond staat of op een stevige ondersteuning.

Nooit de hefcapaciteit overschrijden

Naast de losbeveiliging hebben wij ook een overbelastingsbeveiliging ontwikkeld. Dit hefsysteem signaleert overbelasting van iedere zuignap. Als de maximale hefcapaciteit wordt overschreden gaat er een alarm af, waarna het alleen nog mogelijk is om de last te laten zakken.

Overbelastingsbeveiliging

De overbelastingsbeveiliging voorkomt dat u kunt hijsen terwijl één of meer zuignappen zijn overbelast.

Dubbel vacuüm systeem

Er zijn situaties die vragen om nog meer extra veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan constructiewerkzaamheden midden in een stad of een situatie waarbij onverwachte scheuren kunnen ontstaan. In dit soort situaties kunnen wij een dubbel vacuüm systeem toepassen. De vacuüm tank is dan verdeeld in twee compartimenten, of beide compartimenten zijn verbonden met de helft van de zuignappen. Natuurlijk gelijkmatig verdeeld over de last, of iedere zuignap is ontwikkeld met een dubbele kamer. Als één van de vacuüm hefsystemen niet functioneert, dan kunt u de last nog steeds veilig hijsen.

Zuignappen met op zichzelf staande vacuüm tanks

Extreem zware lasten en andere vraagstukken hebben ervoor gezorgd dat we vacuüm heftoestellen hebben ontwikkeld die bestaan uit evenveel vacuüm hefsystemen als zuignappen. Iedere zuignap is ontwikkeld als een apart vacuüm hefsysteem met een eigen vacuüm tank. Als één zuignap niet functioneert dan heeft dat geen enkel effect op de overige zuignappen.
In de slider bovenaan deze pagina staat ons grootste vacuüm heftoestel tot nu toe. Bij dit vacuüm heftoestel is iedere zuignap een vacuüm hefsysteem op zich. Het heftoestel wordt gebruikt voor het hijsen van staalplaten tot 70 ton in de windmolenindustrie.

Wilt u meer weten over veilig hijsen met vacuüm technologie?

Benieuwd of wij uw product veilig kunnen hijsen? Of bent u op zoek naar een klantspecifieke hefoplossing met extra veiligheidsvoorzieningen? Neem gerust contact op met het Aerolift team. Wij analyseren de risico’s in uw situatie en ontwikkelen een oplossing zodat u uw product veilig kunt hijsen.