Wat is vacuüm handling

Vacuüm handling geeft u de mogelijkheid om zware lasten te handlen zonder de last te beschadigen. Met de vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn de toepassingen vrijwel onbeperkt. Naast vacuüm heffen kunt u de last ook draaien, kantelen, transporteren en op hoogte brengen. En dat allemaal ongeacht het gewicht. Zo kan een vacuüm heftoestel in staat zijn om tientallen tonnen aan gewicht te handlen.

Wat is vacuüm nu precies?

Een vacuüm is een ruimte zonder materie en druk. Bij technische toepassingen is een vacuüm een ruimte met lagere binnendruk dan buitendruk. Deze ruimte heeft dan onderdruk.

Vacuum handling Aerolift

Waarom vacuüm handling zo krachtig is

Alle vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn gebaseerd op het Maagdenburger principe dat stamt uit 1654. Toen bewees Otto von Guericke, natuurkundige en de toenmalige burgemeester van het Duitse Maagdenburg, de enorme kracht van vacuüm. Hij hield twee halve bollen, met een diameter van circa 50 cm, tegen elkaar en zoog vervolgens alle lucht uit de ontstane bol. Hierdoor ontstond binnen in deze bol een vacuüm. De druk op het buitenoppervlak zorgde ervoor dat de halve bollen tegen elkaar werden gedrukt. Op aarde oefent de atmosfeer een luchtdruk uit van 1 bar, terwijl in de bol een onderdruk was ontstaan tussen de 0 en 1 bar. Zelfs met aan beide helften acht paarden lukte het niet om de helften weer van elkaar te scheiden. Met de kennis van nu weten wij dat de kracht die overwonnen moest worden ruim 20.000 N bedroeg! Dat staat gelijk aan het gewicht van 2 ton.

Vacuüm handling is zelfs zo krachtig dat wij met een zuignap van slecht 1 m² een product van vier ton veilig kunnen heffen!

Waarom kiezen voor vacuüm handlingsystemen?

Vacuüm handling brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • het is gemakkelijk en snel
  • productiekosten worden gereduceerd
  • het is veilig

Gemakkelijk en snel

Vacuüm handling is gemakkelijk en snel, omdat het aanzuigen en lossen van een last slechts enkele seconden duurt.

Reductie van productiekosten

Door vacuüm handlingsystemen te gebruiken, kunt u hogere productiesnelheden behalen. Daarnaast bespaart u op heftechniek, personele inzet en energiegebruik. Bovendien krijgt u door vacuüm handling toe te passen geen beschadiging aan de last.

Veilig

Vacuüm handling is vaak veiliger dan conventionele technieken, omdat er een dubbele veiligheidsfactor is. In tegenstelling tot conventionele technieken zoals stroppen, kettingen en haken, signaleert een vacuüm heftoestel van Aerolift continu de veilige status. De operator kan doorlopend het niveau van het vacuüm aflezen. Bovendien geeft het heftoestel onmiddellijk duidelijke optische en auditieve signalen zodra het vacuüm in de tank of de zuignappen onder de 80% daalt. Daarnaast hebben onze vacuüm handlingsystemen een extra veiligheidsvoorziening in geval van energiestoring. De vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn zo gedimensioneerd dat bij een storing het vacuüm pas na minuten tot zijn halfwaarde daalt. Zo heeft u ruim voldoende tijd om maatregelen te treffen om de last veilig naar de grond te brengen. Daardoor is er minder kans op ongelukken.

5 goede redenen voor een vacuüm heftoestel van Aerolift

Aerolift staat al jaren wereldwijd bekend om innovatieve kwaliteitsproducten op het gebied van vacuüm handling. Onze klantspecifieke vacuüm hefoplossingen worden toegepast in diverse industrieën. Voor iedere vraag zoeken wij een vacuüm hefoplossing die perfect aansluit op de situatie van onze klanten. Ons product is uniek door de geavanceerde kennis binnen ons team, maar bovenal door innovatieve ontwikkelingen door de jaren heen. Hieronder vindt u vijf eigenschappen die onze Aerolift vacuüm heftoestellen bijzonder maken:

  • Ons Aerolift vacuüm ventiel heeft een positief signaal nodig om van positie te veranderen. In geval van een stroomstoring blijft het vacuüm ventiel in de laatst aangenomen positie staan.
  • De vacuümslangen van Aerolift zijn staal verstevigd en bestand tegen grote krachten.
  • Onze vacuüm heftoestellen zijn weinig gevoelig voor temperatuur. Indien nodig passen wij temperatuurregelingen toe op essentiële componenten zoals ventielen, pompen en kasten.
  • Aerolift beschikt over een natuurlijk rubber dat een optimale afdichting vormt voor vacuüm heftoestellen. Anders dan een neopreen afdichting is dit rubber minder gevoelig voor beschadigingen en makkelijk te vervormen. Bovendien is het standaard Aerolift rubber geschikt voor temperaturen van -40 °C tot +50 °C. Ook voor toepassingen tot 220 °C beschikken wij over een geschikt rubber. Wij hebben een rubber in ontwikkeling dat zelfs functioneert bij nóg hogere temperaturen en een perfecte vacuüm afdichting heeft.
  • Indien gewenst of vereist voor de situatie biedt Aerolift, naast de standaard veiligheidsmaatregelen, ook een aantal extra veiligheidsvoorzieningen.

Meer weten over vacuüm handlingsystemen van Aerolift?

Met vacuüm handlingsystemen kunt u alle producten met een luchtdicht oppervlak, zoals betonproducten en metaalplaten, makkelijk, snel en veilig heffen. Voor meer informatie over vacuüm handling kunt u contact opnemen met onze medewerkers. Met de geavanceerde productkennis binnen Aerolift kunnen wij vragen vanuit iedere industrie voorzien van een passend advies.