Wat is vacuüm handling

De ongekende kracht van de vacuüm handeling
Vacuüm handling geeft u de mogelijkheid om zware lasten te handlen zonder de last te beschadigen. Naast heffen kunt u een product roteren, kantelen en verplaatsen ongeacht het gewicht. Een vacuüm heftoestel kan met gemak ieder gewicht aan, van 80 kg tot 80 ton, en zelfs meer! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het Maagdenburger principe

De kracht van vacuüm is voor het eerst bewezen in 1654 door Otto von Guericke, de toenmalige burgemeester van het Duitse Maagdenburg. Hij voerde het beroemde experiment uit dat nu bekend staat als het experiment met de Maagdenburger halve bollen. Otto von Guericke ontwierp het experiment om de door hem uitgevonden luchtpomp en het concept van luchtdruk te demonstreren. De halve bollen worden tegenwoordig nog steeds gebruikt in het onderwijs om de kracht van luchtdruk te illustreren.

Het experiment bestond uit twee grote koperen halve bollen met een diameter van ongeveer 50 cm en de luchtpomp (vacuümpomp) die Otto von Guericke had uitgevonden. Eén halve bol was met een slangverbinding gekoppeld aan de vacuümpomp. De twee halve bollen werden tegen elkaar gehouden en afgesloten met vet. Vervolgens werd de lucht uit de bol gezogen, waardoor aan binnenin de bol een vacuüm ontstond. Zelfs met aan beide kanten vijftien paarden die in tegengesteld richting trekken, bleek het onmogelijk om de twee helften van elkaar te scheiden. Inmiddels weten we dat de kracht die moeste worden overwonnen 20.000 Newton was. Gelijk aan een massa van 2 ton! Nu kunt u wellicht begrijpen dat 30 paarden niet genoeg waren om de halve bollen te scheidden.

Waarom vacuüm handling zo krachtig is

Maar wat houdt de twee halve bollen nu precies bij elkaar? Dat komt doordat de luchtdruk die op het buitenoppervlak drukte, de twee halve bollen stevig op elkaar duwde. Op aarde oefent de atmosfeer een luchtdruk uit van 1 bar. Door de lucht uit de bol te zuigen is binnenin de bol een onderdruk ontstaan tussen de 0 en 1 bar. Alle Aerolift vacuüm heftoestellen zijn ontworpen op basis van het Maagdenburger principe. Een zuignap van slecht 1 m² is in staat een product van vier ton veilig te heffen!

Voordelen vacuüm handling

Inmiddels is het duidelijk dat vacuüm ongekend krachtig is, maar waarom zou u kiezen voor vacuüm in plaats van andere hefmethoden? Welnu, vergeleken met andere hefmethoden biedt vacuüm handling unieke voordelen:

Eenvoudig en snel

 • Aanzuigen en lossen duurt slechts enkele seconden

Reductie productiekosten

 • Hogere productiviteit
 • Minder investering in technologie, mankracht en stroomverbruik
 • Geen enkele vorm van schade aan uw product

Veilig

 • Dubbele veiligheidsfactor
 • Extra veiligheidsvoorzieningen in de situatie van een stroomstoring
 • Verminderd het risico op ongevallen

Met vacuüm handling kiest u voor veiligheid

Vacuüm handling is in veel situaties de veiligere keuze. Anders dan andere hefmethoden zoals stroppen, kettingen en haken, controleert een Aerolift vacuüm heftoestel continu de veiligheidsstatus. De operator kan te allen tijde het vacuümniveau aflezen. Bovendien geeft het heftoestel een helder hoorbaar en zichtbaar waarschuwingssignaal, mocht het vacuümniveau onder de 80% dalen. De Aerolift vacuüm heftoestellen zijn vervolgens ontworpen om in de situatie van een technische storing, het product voor minimaal 20 minuten veilig vast te houden. Dit geeft uw operator voldoende tijd om maatregelen te treffen en het product veilig naar de grond te brengen.

Meer over veilig hijsen met vacuüm

5 goede redenen voor een vacuüm heftoestel van Aerolift

Aerolift staat al jaren wereldwijd bekend om innovatieve en hoogwaardige (vacuüm) hefoplossingen voor een breed scala aan industrieën. Een reputatie gebouwd op een schat aan ervaring, kennis van veel verschillende industrieën en de kracht van innovatieve ontwikkelingen, die samen zorgen voor op maat gemaakte hefoplossingen die perfect aansluiten bij elke specifieke situatie. De innovatieve ontwikkelingen maken onze producten uniek in de hefindustrie:

 • Al onze vacuüm heftoestellen zijn voorzien van het Aerolift vacuüm ventiel, die een positief signaal nodig heeft om van positie te veranderen. Ons vacuüm ventiel is speciaal ontwikkeld om de veiligheid te garanderen in de situatie van een stroomstoring. Daarnaast, zijn wij de enige leverancier van vacuüm heftoestellen die hun vacuüm ventiel garandeert voor minimaal 400.000 bewegingen, voordat het ventiel gereviseerd dient te worden.
 • De vacuümslangen van Aerolift zijn staal verstevigd en bestand tegen grote krachten.
 • Onze vacuüm heftoestellen zijn speciaal ontwikkeld om weinig gevoelig te zijn voor temperatuur. En voor de situatie van extreme temperaturen hebben wij ook diverse hefoplossingen ontwikkeld.
 • Als het gaat om extreme temperaturen, kunnen wij daar rekening mee houden in het ontwerp. Zo voorzien wij een vacuümheffer bij extreem lage temperaturen van verwarmingselementen op essentiële onderdelen zoals ventielen, pompen en kasten.
 • Wij hebben een speciaal rubber ontwikkeld die zorgt voor een optimale afdichting. Het exclusieve Aerolift rubber is betrouwbaar bij temperaturen tussen de -40 °C en +50 °C. Voor hefwerkzaamheden die plaatsvinden bij nog hogere temperaturen hebben wij een rubber ontwikkeld die veilig opereert tot een temperatuur van 220 °C. Daarnaast hebben wij ook een rubber in ontwikkeling die nog hogere temperaturen aan kan.
 • Indien gewenst of vereist voor de situatie biedt Aerolift, naast de standaard veiligheidsmaatregelen, ook een aantal extra veiligheidsvoorzieningen.

Meer weten over vacuüm handling van Aerolift?

Voor meer informatie over vacuüm handling kunt u contact opnemen met onze hefexperts. Wij bespreken graag de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Met de geavanceerde productkennis binnen Aerolift kunnen wij vragen vanuit iedere industrie voorzien van een passend advies. Aerolift beschikt over een eigen engineeringsafdeling en productieorganisatie. Hierdoor houden wij het complete proces in eigen hand, waardoor wij de meest complexe vraagstukken aan kunnen.