Wat is vacuüm handling

Vacuüm handling geeft u de mogelijkheid om zware lasten te handlen zonder de last te beschadigen. Met de vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn de toepassingen vrijwel onbeperkt. Naast heffen kunt u de last ook draaien, kantelen, transporteren en op hoogte brengen. En dat allemaal ongeacht het gewicht. Zo kan een vacuüm heftoestel in staat zijn om tientallen tonnen aan gewicht te handlen.

Proef met de Maagdenburger halve bollen

Al in 1654 bewees Otto von Guericke, de toenmalige burgemeester van het Duitse Maagdenburg, de enorme kracht van vacuüm. Zijn proef staat nu bekend als de Maagdenburger halve bollen. Twee halve bollen, met een diameter van circa 50cm, werden tegen elkaar gehouden. Vervolgens werd de lucht uit de ontstane bol gezogen. Zo ontstond binnen deze bol een vacuüm. Zelfs met aan beide helften acht paarden lukte het niet om de helften van elkaar te krijgen.

Met de kennis van nu weten wij dat de kracht die overwonnen had moeten worden ruim 20.000 N bedroeg! Dat is gelijk aan het gewicht van een massa van 2 ton.

De reden waardoor vacuüm handling zo krachtig is

Binnen in de bol is de druk lager dan de luchtdruk aan de buitenkant. De druk op het buitenoppervlak zorgt ervoor dat de halve bollen tegen elkaar worden gedrukt. Op aarde oefent de atmosfeer een luchtdruk uit van 1 bar, terwijl in de bol een onderdruk is ontstaan tussen de 0 en 1 bar. Alle vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn gebaseerd op het Maagdenburger principe.

Vacuüm handling is zo krachtig dat wij met een zuignap van slecht 1 m² een product van vier ton veilig kunnen heffen.

Waarom kiezen voor vacuüm handling?

Vacuüm handling brengt verschillende voordelen met zich mee:

Gemakkelijk en snel

 • Aanzuigen en lossen duurt slechts seconden

Reductie van productiekosten

 • Hogere productiesnelheden
 • Besparingen op heftechniek, op personele inzet en energiegebruik
 • Geen beschadiging van de last

Veilig

 • Dubbele veiligheidsfactor
 • Extra veiligheidsvoorziening in geval van energiestoring
 • Minder kans op ongelukken

Met vacuüm handling kiest u voor veiligheid

Bovendien is vacuüm handling vaak veiliger dan de conventionele technieken. In tegenstelling tot conventionele technieken zoals stroppen, kettingen en haken, signaleert een vacuüm heftoestel van Aerolift continu de veilige status. De operator kan doorlopend het niveau van het vacuüm aflezen. Bovendien geeft het heftoestel onmiddellijk duidelijke optische en auditieve signalen zodra het vacuüm in de tank of de zuignappen onder de 80% daalt. De vacuüm heftoestellen van Aerolift zijn zo gedimensioneerd dat bij een storing het vacuüm pas na minuten tot zijn halfwaarde daalt. Zo heeft u ruim voldoende tijd om maatregelen te treffen om de last veilig naar de grond te brengen.

5 goede redenen voor een vacuüm heftoestel van Aerolift

Aerolift staat al jaren wereldwijd bekend om innovatieve kwaliteitsproducten op het gebied van vacuüm handling. Onze klantspecifieke vacuüm hefoplossingen worden toegepast in diverse industrieën. Voor iedere vraag zoeken wij een vacuüm hefoplossing die perfect aansluit op de situatie van de klant. Ons product is uniek door de geavanceerde kennis binnen ons team en bovenal door innovatieve ontwikkelingen door de jaren heen. Hieronder vindt u een aantal eigenschappen die onze Aerolift vacuüm heftoestellen bijzonder maken:

 • Ons Aerolift vacuüm ventiel heeft een positief signaal nodig om van positie te veranderen. In geval van een stroomstoring blijft het vacuüm ventiel in de laatst aangenomen positie staan.
 • De vacuümslangen van Aerolift zijn staal verstevigd en bestand tegen grote krachten.
 • Onze vacuüm heftoestellen zijn weinig gevoelig voor temperatuur. Indien nodig passen wij temperatuurregelingen toe op essentiële componenten zoals ventielen, pompen en kasten.
 • Aerolift beschikt over een natuurlijk rubber dat een optimale afdichting vormt voor vacuüm heftoestellen. Anders dan een neopreen afdichting is dit rubber minder gevoelig voor beschadigingen en makkelijk te vervormen. Bovendien is het standaard Aerolift rubber geschikt voor temperaturen van -40 °C tot +50 °C. Ook voor toepassingen tot 220 °C beschikken wij over een geschikt rubber. Wij hebben een rubber in ontwikkeling die zelfs functioneert bij nog hogere temperaturen.
 • Indien gewenst of vereist voor de situatie biedt Aerolift naast de standaard veiligheidsmaatregelen, ook een aantal extra veiligheidsvoorzieningen.

Meer weten over vacuüm handlingsystemen door Aerolift?

Met vacuüm handlingsystemen kunt u alle producten met een luchtdicht oppervlak makkelijk, snel en veilig heffen, zoals betonproducten en metaalplaten. Voor meer informatie over vacuüm handling kunt u contact opnemen met onze medewerkers. Met de geavanceerde productkennis binnen Aerolift kunnen wij vragen vanuit iedere industrie voorzien van een passend advies.