Metalen platen heffen met vacuümtechniek

Metalen platen heffen gaat eenvoudig en snel met vacuümtechniek. Voor zowel magnetische als niet-magnetische metaalplaten biedt vacuüm unieke voordelen ten opzichte van andere hefmethoden, zoals klemmen en magneten. Metaalplaten zijn luchtdicht en daarmee perfect om te heffen met vacuüm tijdens productie, opslag, intern transport, overslag, en constructie. Met eventuele uitsparingen kunnen wij rekening houden in het ontwerp. Naast vacuüm platenlifters kunt u bij ons ook terecht voor vacuümheffers voor buizen. Al onze ontwerpen zijn klantspecifiek om perfect aan te sluiten op de situatie.

Waarom platen heffen met vacuümtechniek?

Niet-magnetische platen worden meestal gehandled met kettingen of klemmen. Denk aan aluminium, koper en roestvrijstaal. Vacuümtechniek biedt opvallende voordelen:

 • Geen schade aan de plaat
 • Geen afstandhouders en ander stopmateriaal nodig
 • Eenvoudig en snel heffen met één druk op de knop
 • Minder benodigde mankracht
 • Veiligere werkomgeving

Nog steeds worden veel magnetische platen, zoals staalplaten, gehandled met magneten. Toch biedt vacuümtechniek naast bovengenoemde voordelen nog een aantal specifieke voordelen ten opzichte van magneten:

 • Platen heffen met perfecte controle
 • Geen restmagnetisme
 • Verhoogde hefcapaciteit door lager eigengewicht heffer (geen zware noodsysteemvoorziening)
 • Minder onderhoudsgevoelig
 • Minder energieverbruik (3kW voor 10 ton en 5kW voor 20 ton)
 • Vrij van magnetische storingen en andere omgevingsinvloeden (denk aan scheepskompassen en gyroscopen)

Verhoog de efficiëntie van metalen platen heffen

Afhankelijk van de situatie, kan het complete hefproces met vacuüm uitgevoerd worden door één persoon, de operator. De operator positioneert de vacuümheffer op de metaalplaat. Aanzuigen gebeurt met een druk op de knop en duurt slecht enkele seconden. Vervolgens kunt u de metaalplaat heffen, kantelen, roteren, en transporteren.

Heffen van brammen en andere gietstukken

Het productieproces van metaal start in de hoogovens. Het metaal wordt omgesmolten in brammen en andere gietstukken. En vervolgens verwerkt tot coils of metaalplaten en is het klaar voor transport. Heffen gebeurt bij hoge temperaturen en de platen zijn extreem zwaar. De zwaarste vacuümheffer wereldwijd is in staat staalplaten tot 85 ton te heffen, en is ontwikkeld door Aerolift. In contact met de klant komt Aerolift tot de meest efficiënte oplossingen voor het heffen van metaal.

World's biggest vacuum lifter just got bigger

Van halffabricaat tot eindproduct

De metalen coils en metaalplaten worden snij- en bewerkingsbedrijven gebruikt als halffabricaat. Hier wordt het materiaal omgezet tot een volgend halffabricaat of eindproduct. Denk aan:

De vacuümheffers van Aerolift vormen de optimale support voor opslag, intern transport, en andere vormen van materiaal handling. Naast handmatig bediende plaatheffers, ontwikkelen wij ook vacuümheffers voor volautomatische systemen.

Veilig platen heffen met vacuüm

Al onze vacuümheffers voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Zo is iedere Aerolift vacuümheffer voorzien van een alarmsysteem en een gegarandeerde “hangtijd” in de situatie van een stroomstoring. Daarnaast kan de operator het vacuümniveau continu aflezen tijdens handling. Bovendien geeft de vacuümheffer zelf een hoorbaar en zichtbaar alarm wanneer het vacuümniveau in de tank of onder de zuignappen daalt onder de 80%. Daarnaast zijn alle Aerolift vacuümheffers ontworpen en geproduceerd om in geval van storing de last voor minimaal 20 minuten veilig vast te houden. Hiermee heeft de operator afdoende tijd om maatregelen te treffen en de last veilig naar de grond te brengen.

Meer informatie over metalen platen heffen met vacuümtechniek?

Wilt u graag aanvullende informatie over metalen platen heffen met vacuümtechniek? Neem gerust contact op met ons team van hefexperts. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden en denken graag mee over een hefoplossing die aansluit op uw specifieke situatie.