‘s Werelds grootste pijpleidingproject Nord Stream 2 project

Tijdens het Nord Stream 2 project zijn verschillende Aerolift hefoplossingen gebruikt op verschillende locaties. Het is ‘s werelds grootste pijpleidingproject. Het project is bedoeld om een leiding aan te leggen door de Oostzee (Baltisch zee) voor het transport van aardgas over 1.200 km. Van ‘s werelds grootste gasreserves in Rusland via de meeste efficiënte route naar de Europese gebruikers. Meer dan 200.000 buizen moeten worden gehandled. Bijna alle verplaatsingen worden uitgevoerd door een Aerolift hefoplossing!

Vacuüm heftoestel voor ongecoate en gecoate buizen

In dit project start het hefproces bij de buizenproductiefabriek. Een Aerolift vacuüm heftoestel in combinatie met een reachstacker heft daar de ongecoate en de gecoate buizen. Na de productie worden de gecoate buizen op een vrachtwagen gelegd voor transport naar de opslaglocatie. Op het opslagterrein worden dezelfde vacuüm heftoestellen gebruikt en worden de buizen op een treinwagons te leggen voor verder transport. De buissegmenten gaan per trein naar vier verschillende havenlocaties.

Heffen bij de havenlocaties

Op de havenlocaties wordt het heffen van de buizen uitgevoerd met een Aerolift mechanische hefoplossing voor buizen. De oplossing is bevestigd aan de container spreader van een Kalmar Reachstacker Bromma. Nadat de reachstacker het buizen hefsysteem positioneert boven de buizen, wordt de eindpositionering gedaan door het Aerolift toestel. Wanneer het mechanische hefsysteem perfect boven de buizen hangt sluiten de zogenoemde “fingers” automatisch. Door de geautomatiseerde functie hoeft er niemand in de buurt van de buizen te zijn in enig moment van het handlingspoces. Zo wordt, net als bij de vacuüm hefoplossingen, het complete handlingsproces veilig uitgevoerd vanuit de cabine van de reachstacker. Daarnaast zorgen de PE gecoate “fingers” ervoor dat de gecoate buizen met zorg worden gehandled zonder enige vorm van schade.

Wanneer de trein op de havenlocatie arriveert, worden de buizen met twee tegelijk van de vrachtwagen gehaald. Vervolgens worden de buizen voorzien van de betonnen coating. De betongecoate buizen worden met dezelfde hefsystemen gehandled, maar dan één tegelijk. Door de coating is het gewicht van de buize namelijk verdubbeld.

Aerolift hefsysteem in combinatie met een havenkraan

Als laatste worden de buissegmenten in het laadruim van een schip geladen om naar de pijpenleggers te worden vervoerd. Deze mechanische hefoplossing van Aerolift opereert volledige automatisch in combinatie met een mobiele havenkraan. Opnieuw positioneert het hefsysteem zichzelf perfect boven de buizen, waarna het sluitmechanisme van de “fingers” automatisch wordt geactiveerd. Het complete hefproces wordt uitgevoerd door de operator veilig vanuit de kraancabine in samenwerking met een collega op de grond die aanwijzingen geeft met een walkie-talkie.

Niemand in de buurt van de last

De Aerolift hefoplossingen zorgen voor het veilig laden en lossen van buissegmenten. Op geen enkel moment van het hefproces is er iemand nodig in de buurt van de buizen. Bovendien is de hefoplossing ontwikkeld om buizen eenvoudig, snel en zonder enige vorm van schade aan de buizen te heffen.

Download brochure Vraag offerte aan
Buizen hefsysteem

Specificaties:

  • Finland / Duitsland
  • 2017
  • 15 ton / 24 ton / 30 ton / 60 ton

Nord Stream 2 Pipeline

  • Buizen met betoncoating
  • 48” buitendiameter
  • Verschillende hefoplossingen voor verschillende locaties