Het verhaal achter de kracht van vacuüm hefsystemen

Al sinds begin 60’er jaren ontwikkeld Aerolift klantspecifieke vacuüm hefsystemen. Met behulp van vacuüm heftechniek zijn wij in staat om producten met een luchtdicht oppervlak te handlen. De hefkracht van vacuüm is enorm en de mogelijkheden eindeloos. Op deze pagina gaan wij in op de basis van vacuüm en hoe wij dit toepassen in onze hefoplossingen.

Kracht van vacuüm hefsystemen; tussen 0 en 1 bar

Om te weten waarom de kracht van vacuüm zo enorm groot is, beantwoorden we eerst de voordehand liggende vraag: Wat is vacuüm? Eenvoudig gezegd is vacuüm een ruimte zonder materie en zonder druk (0 bar). Om dit verder toe te lichten kijken we naar het schematische overzicht hieronder.

De buitenlucht op aarde heeft een druk van 1 bar. Een perfect vacuüm is 0 bar. De druk tussen 0 en 1 bar noemen wij onderdruk. Aerolift maakt gebruikt van deze onderdruk om een sterke verbinding te creëren tussen de zuignap en het product. Bij 1 bar is er 0% vacuüm en bij 0 bar is er sprake van een 100% vacuüm. Hoe hoger het percentage vacuüm hoe sterker de verbinding tussen de zuignap en het product. Bij Aerolift maken wij uitsluitend gebruik van een hoog vacuüm. Met onze vacuüm heftoestellen halen wij een vacuüm tot wel 96%!

Een sterke verbinding door vacuüm

Het basisprincipe van onze vacuüm hefsystemen is dus eenvoudig: Onder de zuignap wordt een onderdruk gecreëerd, waardoor de druk tussen de zuignap en het product lager is dan de buitendruk. De druk van buiten drukt op de zuignap en het product, waardoor deze stevig tegen elkaar worden gedrukt. Nu klinkt dat misschien niet indrukwekkend, maar met dit eenvoudige principe zijn wij in staat om producten te heffen van tientallen tonnen.

Maagdenburger halve bollen

De kracht van vacuüm werd in 1654 al bewezen door Otto von Guericke, de toenmalige burgemeester van het Duitse Maagdenburg. Hij hield twee halve bollen (diameter van 50cm) tegen elkaar en zoog vervolgens de lucht uit de ontstane bol. Binnen deze bol daalde de druk en ontstond zo een vacuüm. Door de hogere druk van de buitenlucht werden de halve bollen stevig tegen elkaar geduwd. Zo stevig zelfs dat de beide helften niet van elkaar te krijgen waren met aan beide kanten acht paarden.

Inmiddels weten wij dat de kracht die overwonnen had moeten worden meer dan 20.000 Newton bedroeg! Een kracht die gelijk staat aan het gewicht van een massa van twee ton. Het experiment van Otto von Guericke staat nu bekend als de proef met de Maagdenburger halve bollen.

Waarom kiezen voor de kracht van vacuüm hefsystemen als hefmethode?

Het is wel duidelijk dat vacuüm zeer sterk is en gebruikt kan worden om zware lasten te heffen. Maar waarom kiezen voor vacuüm als er nog zoveel andere hefmethoden zijn? In veel gevallen biedt vacuüm unieke voordelen: denk aan veiligheid, betrouwbaarheid, efficiëntie en productiviteit.

Benieuwd wat een Aerolift vacuüm hefoplossing u kan brengen? Neem contact op met ons team. Zij vertellen graag meer over de kracht van vacuüm hefsystemen en hoe uw handling proces daarmee verbeterd kan worden.